Bättre skördar och minskade luftföroreningar i Kenya

#FormasForsk: Genom att gräva ner kol från träd och andra växter, så kallat biokol, kan man binda in koldioxid i en stabil form i marken. Vilket i förlängningen även kan ge marken bättre odlingsegenskaper. I områden med begränsade mängder växtmaterial är det dock vanligt att det uppstår konkurrens mellan att använda biokol för att förbättra jorden och som förnybart bränsle.

Men det finns en ny teknik för att framställa kol i spisar som vanligtvis används för matlagning och i det Formasfinansierade projektet ”Produktion av biokol på gårdsnivå i Kenya – energisäkerhet och klimateffekt” ska Cecilia Sundberg på Kungliga tekniska högskolan och hennes kollegor se om denna metod kan förverkligas hos småbönder i Kenya. Om man skulle lyckas så tror forskarna att detta kan förbättra levnadsförhållandena i området genom bättre skördar, större tillgång till bränsle och minskade luftföroreningar.

Läs mer om projektet i Formas projektdatabas: Produktion av biokol på gårdsnivå i Kenya – energisäkerhet och klimateffekt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s