Förpackningar som miljöhjältar?

#FormasForsk: Förpackningar anses ofta vara en av de största miljöbovarna i livsmedelskedjan. Men det råder delade meningar i ämnet då vissa menar att förpackningens funktion, att skydda innehållet på vägen till den slutliga användaren, ofta glöms bort. Eftersom innehållet ofta har större miljöpåverkan än självs förpackningen är det olyckligt. Det menar forskaren Fredrik Wikström på Karlstad universitet och hans kollegor som med sitt Formasfinansierade projekt vill ta reda på vilka förpackningsegenskaper som spelar störst roll för livsmedelssvinnet för olika produkter.

I industriella länder slänger vi ungefär en tredjedel av all inhandlad mat. Det skulle  kunna undvikas med förpackningar som bättre svarar mot konsumentens behov. Forskarna tror att de viktigaste förpackningsegenskaperna kommer att skilja mellan olika typer av varor, för färskvaror som mejeriprodukter är det troligen viktigast att mängden är rätt anpassad efter behovet. För torrvaror, som till exempel ris, kan det istället vara svårigheter att dosera efter behov som gör att det kokas för mycket. Projektet som kommer avslutas under 2019 består av två studier och en populärvetenskaplig bok.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s