Insektsmedlens påverkan på bin

#FormasForsk: Växande behov av mat och energi ökar behovet av pollineringstjänsten och odlandet av pollineringsberoende grödor. Därmed ökar också behovet av att bevara och förbättra framtida pollinering. Därför vill Björn Klatt på Lunds universitet och hans kollegor kolla på vilka effekter insektsmedel och klimatförändringar har på bin och pollinering.

Under de senaste årtiondena har jordbruksproduktionen stärkts genom en intensifiering, vilket har satt jordbrukslandskapets bin under större press. Dessutom har förbud av vissa vanligt förekommande insektsmedel gjort att alternativa kemiska medel ökar inom jordbruket, medel vars effekter på bin och pollinering ännu inte är kända. Samtidigt vet man att varmare vintrar kan påverka bins överlevnad samt kroppsvikt, vilken i sin tur har kopplats till bins reproduktions- och pollineringsförmåga. Men det finns fortfarande många frågor att besvara när det kommer till klimatförändringens påverkan på bin.

Detta Formasfinansierade projekt, som pågår fram till 2019, vill därför enskilt utvärdera hur bin påverkas av insektsmedlen och hur de påverkas av klimatförändringar, men också hur dessa två faktorer påverkar bin i kombination med varandra.

Läs mer om projektet i Formas projektdatabas: Utvärdering och balansering av kombinerade effekter från insektsmedel och klimatförändring på bin och pollinering

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s